pondelok 13. júla 2015

Škola varenia Chefparade- moje skúsenosti

      Ahojte, nedávno som absolvovala kurz varenia v škole Chefparade. Na narodeniny som dostala od muža poukaz na kurz Talianska klasika II.. Dnes sa s vami podelím o moje skúsenosti s touto školou a keď uvažujete nad niečím podobným uľahčí vám to rozhodnutie, či ísť do toho alebo nie. Chefparade je škola varenia v Bratislava, ponúka rôzne druhy kurzov. Môžete sa naučiť robiť cheesecake, ale aj steaky, alebo vlastné cestoviny. Napíšem vám moje skúsenosti a zážitky z tohoto kurzu a opíšem vám, ako to celé prebiehalo.



Ako to prebiehalo:

    Zišli sme sa naozaj dobrá partia, bolo nás 10 plus kuchár. Keďže je len obmedzené množstvo kuchárskych ostrovčekov museli sme sa rozdeliť do párov a varili sme po dvoch. Ak by som to vedela dopredu, určite by sme sa s mužom prihlásili spoločne. Takto som musela variť spolu s cudzím človekom (našťastie sme mali podobné chute a dobre sme si rozumeli). Všetci sme si išli umyť ruky a obliecť zástery. Mohli sme si zakúpiť aj nápoje, či už vínko, minerálku, alebo pivko. Kto mal na čo chuť. Ingrediencie sme už mali pripravené a pustili sme sa do práce. Varenie trvalo skoro 3 hodiny.
Naše menu bolo nasledovné:

Minestrone
Tradičná voňavá polievka z čerstvej zeleniny posypaná parmezánom podávaná s chrumkavým toastom
Kurací steak v peste zo sušených paradajok
Chtuné marinované kuracie mäso s petržlenovým pyré a šalátom z pečených paprík dochutených čerstvou bazalkou
Šafranové risotto so zelenou cuketou
Talianske krémové risotto prevonané vínom a šafránom
Panna cotta s ovocno-karamelovou omáčkou
Jednoduchý sladučký smotanový dezert na záver poliaty lesným ovocím



Polievka
     Začali sme polievkou minestrone. Minestrone je klasická talianska zeleninová polievka očistili sme zeleninu, nakrájali ju na kocky a postupne sme ju orestovali v hrnci. Kuchár nám pridal do polievky vopred pripravený vývar a zelenina sa už len dovarila do mäkka.


Rizoto
Klasické talianske rizoto má byť tekuté a chrumkavé. Ja som ho už pripravovala dvakrát a môj Janko raz. Obom sa nám vydarilo, tu je recept. Tu to prebiehalo tak, že ja som nič nerobila, lebo ja som robila polievku a tak som rizoto nechala na môjho kuchárskeho partnera. Znova sme len pripravili ryžu, miešali sme to a kuchár nám tam pridával syr, maslo, vývar....proste všetko čo tam má ísť.


 Kuracie prsia
Tu sme nerobili nič ani ja ani môj kuchársky partner. Všetko pripravil kuchár. Nič som sa nenaučila, ani som nič nepripravovala. Ošúpala som len pečené papriky, aj to len preto, že som sa ponúkla, že to urobím.


 Dezert
    Dezert bol hlavný dôvod, prečo ma môj muž vyslal do školy varenia. Veľmi som sa chcela naučiť pravú taliansku panna cottu a hádajte čo....áno....znova sme sa ku panna cotte ani nepriblížili. Všetko spravil kuchár. Ja som polievala hotový dezert s ovocím...opäť len preto, že som sa ponúkla, že to urobím.



Zhrnutie
     Čakala som viac. Myslela som si, že všetko budem pripravovať sama. Atmosféra tam bola veľmi priateľská a všetci sme si dobre rozumeli, no viacerí sme skonštatovali, že sme v podstate nevarili. Možno keby som nevedela o talianskom jedle nič a nevedela by som uvariť ani čaj, kurz by sa mi páčil viac, pretože kuchár nám dával aj rôzne rady ako pripravovať jedlo. Navyše sme sa ho mohli opýtať čo sme chceli a na všetko ochotne odpovedal. No som trošku sklamaná, pretože som tam išla hlavne kvôli panna cotte a tú som sa nenaučila. Samozrejme poslali nám recepty všetkých jedál, ale to mi v podstate nepomohlo, lebo to isté by som našla aj na internete.

    Kurz odporúčam hlavne kuchárskym polienkam. Keď si chcete osvojiť základy varenia a vyskúšať si uvariť chutné jedlo pod dohľadom odborníka. Ak je jedlo váš koníček, varíte pravidelne a chutí vám aj ostaným tak vám tento kurz neodporúčam.

   Neviem ako prebiehajú ostatné kurzy, bola som len na tomto jedinom, takže tento článok sa týka len konkrétne kurzu Talianska klasika II..

Boli ste v škole varenia? Naučili ste sa niečo nové? Aké máte skúsenosti?

4 komentáre:

  1. tak to je škoda, že si sa v podstate nič nenaučila, ale aspoň taký malý zážitok z toho hádam bol, alebo nie ? :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasne zazitok bol super :) vsetci boli velmi mili a priatelsky a naozaj tam bola skvela atmosfera. Spominam na to v dobrom, len keby som sa viac naucila bolo by to lepsie.

      Odstrániť
  2. Teda kurz je dost velká slabota, by mě pěkně naštvaly :/ Jako hezká atmosféra,ale čekala bych , že se člověk víc naučí, víc vyzkouší

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uz to bol hlavne sok ze sme varili vo dvojici. Takze sme sa museli striedat. Ak by sme sa chutami netrafili asi by som sa vazne stazovala.... Ale kedze mi chutilo, uzila som si to a najedla som sa, tak to nebolo zle. Ale neposunulo ma to vo vareni tak, ako som cakala.

      Odstrániť