štvrtok 14. mája 2015

Milánske rizoto so šafránom a špargľou, alebo môj muž v kuchyni vol.1

Ahojte baby, dnes tu mám pre vás trochu netradičný článok. Dlho sme tu nemali žiadny chutný recept. Nie, nezanevrela som na varenie, len poslednú dobu pripravujem len šaláty a zeleninu. Nič zaujímavé s čím by som sa musela podeliť na blogu. 
Dnes sa to však zmenilo a mala som toto chutné šafránové rizote. Nepripravovala som ho však ja. V domácnosti sa vieme obaja otáčať v kuchyni tak, ako sa patrí. Toto rizoto mi s láskou pripravil môj muž. Vie, že talianske jedlá milujem, tak mi chcel spraviť radosť.
Dnes sa s vami podelí o tento recept. Nechala som mu voľnú ruku na blogu, takže článok písal on. 

    INGREDIENCIE (poriadna porcia pre 2 ľudí, alebo 4 menšie)


  • 250 gramov ryže na rizoto (napr. Vialone Nano, Arborio, alebo Carnaroli)
  • asi liter vývaru (môže byť aj z bujónu)
  • olivový olej
  • maslo 
  • 1 cibuľa
  • 3 dcl bieleho vína ( 1 dcl na varenie, 2 dcl pre kuchára)
  • šafran (jedno celé balenie)
  • 150 g parmezánu

  • soľ, čierne korenie
  • špargľa

ZAČÍNAME S VARENÍM

Najskôr si v menšom hrnci pripravíme vývar, po dovarení ho necháme na najmenšom plameni zohrievať. Je potrebné, aby bol stále teplý.



Následne si na väčšej panvici (môže byť aj wok) rozpustíme asi 50g masla a 0,5 dcl olivového oleja. Do tejto zmesi pridáme najemno nakrájanú cibuľku, ktorú mierne osmažíme (nie úplne do sklovita), je potrebné aby ostala biela. Pridáme suchú ryžu, ktorú poriadne premiešame aby sa nám dobre napila olejovo-maslovou zmesou - asi 3-4 minútky.





Keď je ryža dostatočne osmažená pridáme víno (ideálne je, aby malo izbovú teplotu) a miešame až kým sa nám nevyparí. Potom pridáme šafran a 2 dcl teplého vývaru. Rizoto stále miešame.


Za stáleho miešania postupne do budúceho rizota pridávame po troške vývar, kým sa ryža neuvarí, čo môže byť 15-30 minút. Ďalšiu porciu vývaru pridávame až keď sa predchádzajúca úplne vpije do ryže.
Keď máme ryžu skoro uvarenú pridáme nastrúhaný parmezán a maslo (asi 100g), podlejeme zvyškom horúceho vývaru, dobre premiešame, zakryjeme a nechám postáť, aby sa nám prepojili chute. 

S vývarom to určite netreba preháňať, pokiaľ je ryža už úplne uvarená, môže sa stať, že nám ostane priveľa tekutiny a talianske krémové rizoto už nebude krémové, a možno ani talianske :).



Kým necháme rizoto odpočívať, pripravíme si špargľu, ktorú očistíme, pokvapkáme olejom, trošku osolíme, okoreníme  a opečieme na panvici.



Podávame čo najskôr aby nám rizoto nevychladlo.


DOBRÚ CHUŤ




"Mňam mňam...."

Páčil sa vám tento recept? Pripravujete si doma talianske jedlá? 

8 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Ja rizoto milujem :) väčšinou robíme hubové. Toto bola príjemná zmena :)

      Odstrániť
  2. No akože, skvelo to vyzerá :) pozdravujem manžela, že je šikovný :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatial iba snubenec :) a odkazem mu. Sa potesi :)

      Odstrániť
  3. Mnam, parada, diky za inspiraci, zitra si udelam take rizoto!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rizoto mam velmi rada :) ake rizoto mas rada ty?

      Odstrániť
  4. mnamka!:)

    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY!:)
    budu moc ráda, pokud se zapojíš :)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovedaťOdstrániť